about (NL) 2018-06-07T19:50:20+00:00

Kees de Groot van Embden (Z≈K) is beeldend kunstenaar,
filmmaker en integratief therapeut.

Hij is geboren in Frankrijk en heeft daar zijn hele
jeugd gewoond.

De site Art Z≈K is gewijd aan zijn beeldende werk.

Hij signeert zijn werken met Z≈K.

Een vraag die Kees de Groot van Embden al lang bezig houdt is: ‘hoe ben jij geworden die jij bent?’

Hoe worden wij wie wij zijn?

Hoe verandert en evolueert onze identiteit? Hoe vast en hoe vloeibaar is die? Hoe weten wij wie wij zijn?
Ook waar wij zijn? Wat onze positie is hier op aarde?

Zijn daar ankers, referenties voor?

Schilderen is een manier voor Z≈K om die vragen te onderzoeken. Schilderen is een kans om nauwkeurig te kijken naar de fysieke werkelijkheid, een kapotgeschoten huis, een gezicht, mos, een vluchtelingenboot, een woestijn, vogels. Schilderen is ook een manier voor hem om naar zijn innerlijk te kijken,  naar de beelden, gevoelens, verhalen, dromen, symbolen die daar leven.

Er is een figuratieve materiële werkelijkheid buiten, zou je kunnen zeggen, en een associatieve, immateriële werkelijkheid, binnen.

Hoe raken die twee dimensies elkaar? Hoe beïnvloedt materie geest en geest materie? Wat is de relatie tussen tussen binnen en buiten?

In Z≈K’s schilderen spelen pigmenten, de oerstof van verf, een hoofdrol. Hij werkt met zoveel mogelijk pure materialen, de pigmenten, linnen, kalk, krijt, ei, gom, bijenwas, olie. Hij heeft een opleiding in klassieke schildertechnieken en mengt de verf zelf. Het zichtbaar maken van de stappen in de opbouw van een schilderij is iets waar hij aan hecht. Het is een manier om terug te keren naar een bron. De grond, de aarde. Een schilderij is een lichamelijke, zintuigelijke, primitieve ervaring.
Een schilderij zie je niet zo zeer met het oog, je voelt met je hele wezen. Oorsprong, eerste stof zijn trefwoorden.

Stapje voor stapje, kijkend en onderzoekend in buiten- en binnenwereld met zo eenvoudige mogelijke middelen, komen tot een sfeer, beelden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click edit button to change this text.